داستان گویی در انیمیشن به روش دیزنی و پیکسار
پیکسار و دیزنی نام های آشنایی برای دوستداران انیمیشن است. انیمیشن های آن ها دوست داشتنی، سرگرم کننده و جذاب است. و همیشه توانسته مخاطب های زیادی را برای تماشا به سینما ها بکشاند. مهم ترین دلیل محبوبیت و موفقیت آن ها، داستان های فوق العاده و بی نظیری است خلق می کنند.
تکنیک خاصی که برای داستان گویی در انیمیشن به کار می برند. داستان هایی که شما را به دنیای های مختلف و ناشناخته می برند. در عین حال روایت های آن ها با احساسات عمیق ما گره خورده. خلق این داستان ها کار ساده ای نیست و زمان و تلاش زیادی برای آن صرف شده است. ولی همه چیز از سه ایده ساده شروع می شود.
“قبل از هر تصمیمی یک مشاور رایگان داشته باش : 09392031998 فقط با یک تماس “
هر داستان بخشی از ارائه ی سه تایی
هسته ی داستان گویی در انیمیشن استودیوی پیکسار شامل تیمی از کارگردان ها است. هر کدام از آن ها چهار یا پنج ماه زمان صرف می کنند تا سه داستان متفاوت را برای ارائه آماده کنند. در مرحله بعد کارگردان این سه ایده را برای جان لستر (John Lasseter) ارائه می دهند. در این ارائه ها دنیای داستان، شخصیت ها و تم و زمینه ی کلی داستان را بیان می شود. ولی از جزییات اتفاقات و داستان (story beats) در آن حرفی زده نمی شود. اگر لستر از یکی از ایده ها استقبال کند، آن ایده به عنوان پروژه بعدی این کارگردان انتخاب می شود.
در بسیاری از مواقع پیش می آید که لستر هیچکدام از این سه ایده را قبول نکند ولی بخشی از یک ایده برایش جالب به نظر می برسد. در این موارد با بیان آن برای کارگردان از او می خواهد تا با توجه آن ایده را بازنویسی کند.
یک سال زمان برای مرحله تحقیق و توسعه
هدف اصلی این مرحله عمیق تر شدن در داستان اصلی براساس ارائه اولیه است. حتی درباره ی دنیا های فانتزی و خیالی هم تحقیقات زیادی صورت می گیرد. جزییات دنیای داستان را مشخص می کند و حتی گاهی باعث می شود تا شخصیت ها هم تغییر کنند.
کارگردان روند تحقیق و پژوهش را رهبری می کند. تیم تحقیق هم با توجه به نظرات و خواسته های کارگردان شروع به انجام عملیات پژوهش می کنند. یکی از اولین گام های هر تحقیق، جستجوی در میان عکس ها و نوشته ها است. نتایج این جستجوها در قالب یک گزارش از یک کتاب یا مقاله درباره ی این موضوع خاص است. مثل یک نوع خاص از هشت پا در انیمیشن در جستجوی دوری (Finding Dory).
در گام بعدی تیم تحقیق کار خود را با انجام پژوهش های موضوعی ادامه می دهد. در این مرحله تیم تحقیق مشغول تهیه سیزل ریل (sizzle reel) می شوند. برای این کار طیف وسیعی از فیلم ها و موسیقی ها را مورد بررسی قرار می دهند و بخش هایی را که احساسات و تم کلی یکسانی با داستان دارند را جدا می کنند. همزمان با تهیه سیزل ریل ها نمونه هایی مختلف از فیلم هایی در این ژانر به عنوان مرجع انتخاب می شوند. دلیل این کار آشنایی و بهره گیری از تجربه هایی است، که در طول این همه سال در ژانر به دست آمده تا در بهترین زمان از آن ها استفاده شود.
هرچه که تحقیقات کامل تر می شوند، دیوار های اتاق داستان پر از عکس ها و یادداشت ها می شود. تا تیم داستان برای داستان گویی در انیمیشن از آن ها استفاده کنند. حتی ممکن است تیم تحقیق و کارگردان از افراد متخصصی استفاده کنند. افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند.
برای مثال در هنگام تحقیقات برای انیمیشن موش سرآشپز (Ratatouille)، تیم تحقیق به خانمی برخورد کردند که با 36 موش زندگی می کرد. همچنین از سرآشپز آنتونی بوردین (Anthony Bourdain) برای حضور در استودیو دعوت کردند. تا درباره ی خاطره انگیزترین غذا هایی که در رستوران پخته بود، صحبت کند. بوردین هنگام یادآوری و بازگویی خاطراتش کاملا احساساتی شده بود.
این اتفاق تاثیر مستقیم در ساخت صحنه ای داشت. آنتون ایگو (Anton Ego) با چشیدن غذای رمی (Remy) به کودکی بر می گردد. بعد سرآشپز توماس کلر (Thomas Keller) به عنوان مشاور به پروژه اضافه شد. تا چگونگی اداره ی رستوران در شیفت شام و نحوه ی کار یک رستوران فرانسوی واقعی را به گروه نشان بدهد.
برای ساخت انیمیشن بالا (Up)، پیت داکتر (Pete Docter) و تیمش به ونزوئلا سفر کردند. در قله های آن به جستجو پرداختند تا دنیای «آبشار بهشت» را خلق کنند. از مشاهدات، عکس ها و طراحی مناظر و اکوسیستم آنجا برای خلق دنیای داستان کمک بگیرند. حتی بر روی لبه پرتگاه دراز کشیدند تا بتوانند ارتفاع و بلندی آن را به درستی درک کنند.
استخدام نویسنده های علاقه مند و بانمک
بعد از مرحله تحقیق و پژوهش، استودیو فیلمنامه های بسیاری از افراد مختلف را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد. تا افرادی که توانایی نوشتن فیلنامه های شخصیت محور دارند را پیدا کنند. آن ها به دنبال افرادی بانمک و بااشتیاق هستند. و بعد از پیدا کردنشان آن ها را برای مصاحبه به استودیو دعوت می کنند. در این مصاحبه ها افرادی که توانایی حضور در جمع فعال و مشارکتی تیم داستان نویسی را داشته باشند، انتخاب می شوند. نویسنده هایی که به صورت انفرادی و در تنهایی کار می کنند را انتخاب نخواهند کرد.
با توجه به تصورات و دیدگاه های کارگردان و تحقیقات گسترده، نویسنده ها و تیم داستان با همکاری هم طرح اولیه و ضربات داستان را خلق می کنند. در واقع همان سفر احساسی که شخصیت داستان در آن قدم می گذارند. وقتی که طرح اولیه و ضربات داستان مورد تایید «هسته ی اصلی» قرار گرفت. نویسنده ها و گروه داستان نوشتن فیلمنامه و طراحی استوری بورد را شروع می کنند.
سریع تر اشتباه کن!
این شعار استودیو برای داستان گویی در انیمیشن است: “هرچه سریع تر اشتباه کن.” بعد از پایان هر مرحله «هسته ی اصلی» دور هم جمع مشود. و تمام اجزای داستان از هم جدا می کنند و موشکافانه مورد بررسی قرار می دهند. تا ضعف های داستانی آن را پیدا کنند. و دوباره اجزای آن را کنار هم قرار می دهند.
«هسته اصلی» هر فیلم را پس از اتمام مرحله های استوری بورد، انیماتیک و انیمیشن همراه با دیالوگ و موزیک تماشا می کند. این کار برای هر فیلم به طور متوسط پنج یا شش بار اتفاق می افتد. تا داستان را برای یافتن مشکلات تشریح کنند و تغییرات ضروری را انجام دهند. هرچه این مشکلات سریع تر پیدا بشوند، سریع تر رفع می شوند و زمان اتمام پروژه کاهش می یابد.
مطالعه فرآیند داستان گویی در انیمیشن و خلق یک انیمیشن بلند سینمایی در استودیو های بزرگ و موفقی مانند پیکسار و دیزنی فرصت خوبی است. با بررسی نکات آن و به یاد داشتن آن ها به ما کمک می کند، تا از تجربه های چندین ساله این شرکت های بزرگ در روند تولید و داستان گویی در انیمیشن های خود از آن ها استفاده کنیم. نکاتی مثل:
- زمانی را به پرورش چند ایده اختصاص دهید، قبل از این که فرآیند نوشتن فیلمنامه را شروع کنید. شاید درست بعد از پیدا کردن ایده اصلی، اشتیاق زیادی برای نوشتن طرح اولیه داستان و جزییات صحنه ها داشته باشید. ولی بهتر است زمانی را برای کار بر روی چند ایده بگذارید. به این فکر کنید که دنیا، شخصیت ها و مفهوم کلی داستان را چگونه می شود خلق کرد؟ و برای آن ایده های متفاوت را امتحان کنید. این کار کمک زیادی به غنای داستان شما می کند.
- دنیای داستان خود را با تحقیق و پژوهش بهتر بشناسید. قبل از اینکه ماجرا های داستان را بنویسید. باید دنیای داستان را دقیق و کامل بشناسید. دنیای داستان اساس شما برای خلق شخصیت های داستان، اهدافشان و موانعی است که بر سر راه آن ها قرار می گیرد.
- افراد قابل اعتمادی برای کمک در پیدا کردن ضعف های داستان و کامل کردن آن در مراحل مختلف پیدا کنید. یکی از عوامل اصلی موفقیت انیمیشن های این دو استودیوی بزرگ تماشا چند باره هر پروژه و تکرار این فرآیند برای پیدا کردن هر مشکلات و ضعف داستان و برطرف کردن آن است. ما هم می توانیم گروهی برای خودمان تشکیل دهیم تا برای بهتر شدن داستان از آن ها کمک بگیریم. این نکته نباید فراموش شود که نوشتن داستان کاری گروهی است و هر داستان می تواند بهتر شود.