سئو چیست؟
بارها و بارها این سوال را شنیده ایم که چگونه یک سایت را سئو کنیم و به نتیجه دلخواه برسیم؟ مگر می شود پاسخ این سوال را بدون در نظر گرفتن مفاهیم سئو وب سایت داد و به نتیجه رسید؟ پس در قدم اول یک راست به سراغ مفاهیم سئو می رویم و از چیستی آن می گوییم.
سئو مخفف بهینهسازی برای موتورهای جستجو است. این روش شامل افزایش کمیت و کیفیت ترافیک در وبسایت بهوسیله نتایج جستجوی ارگانیک است. اکتون برای درک معنای واقعی سئو سایت، نیاز داریم که این تعریف سئو را کمی واکاوی کنیم:
کیفیت ترافیک: فرض کنید سایتی دارید که لوازم خانگی می فروشد، اما کاربران با هدف خرید گوشی موبایل از سایت شما بازدید می کنند. مطمئنن نمی توان به این میزان بازدید از سایت، ترافیک باکیفیت گفت. حال به نظر شما چگونه افرادی را جذب کنیم که با هدف خرید محصول ما از سایت دیدن کنند؟
مقدار ترافیک: وقتی کاربران از طریق کلیک بر روی نتایج صفحات موتور جستجو به سایت شما دست پیدا میکنند، ترافیک سایت بیشتر می شود.
نتایج ارگانیک: تبلیغات بخش قابل توجهی از نتایج موتورهای جستجو است. ترافیک ارگانیک، ترافیکی است که شما در آن مجبور به پرداخت هزینه نیستید. ترافیکهای ارگانیک ارزشمندتر از ترافیکی است که به واسطه پرداخت هزینه به سایت ما روانه میشود.
<<با یک سئو کار خوب می توانید سایت خود را به راحتی سئو کنید. >>
موتور جستجوها چطور کار میکنند؟
موتور جستجوها نیز مانند غول چراغ جادو، قرار است به سؤالات شما پاسخ دهند اما چگونه؟
گوگل خزندههایی دارد که تمام محتواها را از جای جای اینترنت جمعآوری میکند. خزندهها همه این صفر و یک ها را برای ایجاد فهرست به موتور جستجو باز میگردانند. سپس این شاخصها از طریق الگوریتمی تغذیه میشود که سعی میکند همه دادهها را با درخواست شما مطابقت دهد. فاکتورهای زیادی برای ورود به الگوریتم موتورهای جستجو وجود دارد که رتبه بندی را انجام می دهد.
برای دستیابی به مفیدترین داده ها، الگوریتمهای موتور جستجو، عوامل زیادی را بررسی میکنند. به عنوان مثال: کلماتی که شما جستجو می کنید و ارتباط این صفحات با منابع معتبر، لوکیشن و با صفحات دیگر. تأثیرگذاری هر کدام از این عوامل به کلمه و سؤالی که شما جستجو میکنید، بستگی دارد. مثلاً در خبری، به روز بودن محتوا نسبت به منابع معتبر مهم تر است.
در واقع بخش صفر، جایی است که موتورهای جستجو قادر به درک محتوا هستند که صاحبان سایت تولید میکنند و کاربرانی که از طریق نتایج موتور جستجو آن محتواها را میبینند. هدف تمامی موتور جستجوها همین است، یعنی نشان دادن مرتبطترین و بهترین نتیجه به کاربر. از آنجا که هر موتور جستجو یک الگوریتم رتبهبندی متفاوت دارد، باید به الگوریتمهای آنان توجه کنید. همه میدانیم که سهم گوگل در بازار 90.8٪ است، پس باید به جای الگوریتمهای موتور جستجوی مانند یاهو و بینگ، الگوریتم گوگل را درک کنیم.
موتور جستجوها چطور کار میکنند؟
کدام موتور جستجو؟ گوگل یا …؟
خاطر نشان شد که سئو وب سایت به عوامل و فاکتورها و تغییرات موتور جستجوی وابسته است اما در نهایت کدام موتور جستجو؟
گوگل محبوبترین موتورجستجو است و 90.8 درصد از سهم بازار جستجو را در اختیار دارد اما بینگ و یاهو تنها 4.6 درصد از بازار جستجو را تشکیل میدهند. یکی از مهمترین موارد استفاده از گوگل، تغییر الگوریتم گوگل به سایر موتورهای جستجو است که سایت ها را به بهبود و سازگاری با مخاطب ترغیب می کنند. البته باید گفت، گوگل بیشتر سایتهایی را که به لحاظ بهینهسازی وضعیت بهتر و سازگارتری با مخاطب دارد، در رتبهی بالاتری قرار میدهد اما در موتورجستجوی بینگ اولویت با سایتهایی است که محبوبتر هستند.
در نظر داشته باشید که همزمان نمی توانید برای همه موتورهای جستجو بهینه سازی یکسانی داشته باشید زیرا تفاوت های قابل توجه بین آنها وجود دارد.
با یک سئو کار با تجربه می توانید سایت خود را به راحتی سئو کنید.
الگوریتمهای که توسط گوگل ارائه میشود، عبارتند از :
- الگوریتم گوگل پاندا
- الگوریتم گوگل پنگوئن
- الگوریتم مرغ مگس خوار
- الگوریتم گورخر
- الگوریتم کبوتر
- الگوریتم Page Layout
- الگوریتم رنک برین
- الگوریتم PayDay Loan
- الگوریتم کافئین
- الگوریتم mobilegeddon
بر اساس این الگوریتمهای گوگل، خزندههای گوگل دادهها را جمعآوری و ذخیرهسازی و نگهداری و طبقهبندی میکنند تا زمانی که کاربران به این دادهها نیاز دارند که موتور جستجوی گوگل، سایتها را مورد بررسی قرار دهند و اطلاعات را در اختیار کاربر بگذارند. در مقالات بعدی به توضیح این الگوریتمها میپردازیم.
حالا که در نظر داریم بر روی موتورجستجوی گوگل، سایت خود را سئو کنیم باید به معیارهای که گوگل برای رتبهبندی هر سایت در نظر میگیرد، دقت داشته باشیم. در ادامه از هفت فاکتور کلیدی که راهگشای قلب گوگل است، پرده برمیداریم اما به یاد داشته باشید که گوگل ۲۰۰ فاکتور برای رسیدن به قله رتبهبندی وبسایتها در نظر دارد که قدم به قدم با یکدیگر مسیر را میپیماییم. این ۷ فاکتور کلیدی عبارتند از:
- بکلینک معتبر بگیرید.
- محتوای خود را سئو کنید.
- وبسایت خود را از نظر فنی بهینه کنید.
- به رفتار کاربر خود دقت کنید.
- برندسازی فراموش نشود.
- وب سایت خود را برای نتایج جستجوی صوتی بهینه کنید
- گواهینامه امنیتی ssl دریافت کنید.
بهینه سازی می تواند به شکل های مختلف انجام شود. مثلاً از تایتل تگها و متادیسکریپشنهای صحیح و کابردی که اشاره به لینکهای داخلی دارند، بهره میبرند. در ادامه به طور جامع تر درباره بهینه سازی گوگل صحبت می کنیم.
عوامل رتبهبندی در گوگل
گوگل بیش از ۲۰۰ عامل برای رتبهبندی دارد که در ادامه سعی خواهیم کرد به طور خلاصه و کلی یک سری عوامل را توضیح دهیم. اما قبل از هر چیزی به این نکته توجه کنید که گوگل، وبسایت را رتبهبندی نمیکند بلکه صفحات وب را رتبهبندی میکند. زیرا این صفحات وب هستند که در نتایج جستجوی کاربران دیده میشوند نه وبسایتها. پس اگر قصدِ رتبهبندی صفحات با موضوعات مختلف را دارید از کلمات کلیدی متفاوتی نیز استفاده کنید.
در زیر در مورد برخی از مواردی که بر رتبهبندی و قابلیت مشاهده موتور جستجو تأثیر میگذارند صحبت میکنیم.
توانای کاوش کردن (Crawlability)
قبل از اینکه گوگل بتواند محتوای شما را در نظر بگیرد، ابتدا باید بداند که وجود دارید یا خیر. گوگل از چندین روش برای کشف مطالب جدید در وب استفاده میکند اما اولین روش آن خزیدن یا کاوش کردن است. به بیانی سادهتر، گوگل به سراغ لینکهای میرود که کسی آنها را ندیده است. برای انجام این کار، آنها از یک برنامه کامپیوتری به نام عنکبوت استفاده میکنند.
بهعنوان مثال، اگر صفحهی اصلی شما از گوگل بکلینک بگیرد بدین معنی است که صفحه شما در گوگل ایندکس شده است. بار بعدی که گوگل به سایت شما سر میزند، آن لینک را دنبال میکند تا صفحه اصلی وبسایت شما را پیدا کند و احتمالاً آن را به فهرست خود اضافه میکند. کراولر گوگل، سایر صفحاتی را که به صفحهی اصلی لینک شدهاند در سایت پیدا میکند.
عواملی هم میتواند خزش این بات را متوقف کند. مانند:
لینک داخلی ضعیف: گوگل به لینکهای داخلی تکیه میکند تا تمام صفحات سایت شما را بپیماید. صفحات فاقد لینکهای داخلی معمولاً پیمایش نمیشوند.
لینکهای داخلی نوفالو: لینکهای نوفالو توسطِ گوگل، کاوش نمیشوند.
صفحات نوایندکس: میتوان صفحاتی را که از متا تگ نوایندکس و عنوان HTTP استفاده کردهاند را از صفحاتی که گوگل برای ایندکسگذاری انتخاب کرده است، حذف کنید.
اگر سایر صفحات سایت شما دارای لینکهای داخلی از صفحات نوایندکس هستند، گوگل ممکن است نتواند این صفحات را پیدا کند.
بستن robots.txt :Robots.txt یک فایل متنی است که به گوگل اجازهرفت و آمد به سایت شما را میدهد. حال اگر این صفحات را مسدود کنید، گوگل دیگر نمیتواند به کاوش خود ادامه دهد.
موبایل فرندلی
۶۳درصد جستجوها، از طریق موبایل انجام میشود که این آمار هر ساله در حال افزایش است. با توجه به این آمار، گوگل در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که یکی از فاکتورهای موثر در رتبهبندی سایت، سازگاری وبسایت با موبایل است. همچنین در سال ۲۰۱۸، ایندکس را نیز به صفحههای موبایل اضافه کرده است. هماکنون این صفحات هم در ایندکس و هم در رتبهبندی گوگل موثر هستند.
همچنین سایت ادوبی آماری را منتشر کرده است، مبنی بر این که:
از هر ۱۰ نفر ۸ نفر از مصرفکنندگانی که محتوا روی موبایل آنها به خوبی نمایش داده نشود، با محتوا ارتباط برقرار نمیکنند و سایت را میبندند. در واقع بیشتر افراد، هنگام بارگیری نسخهی دسکتاپ در تلفن همراه دکمه برگشت را میزنند.
پس میتوان گفت این پارامتر برای گوگل مهم است زیرا گوگل قصد دارد کاربران خود را راضی نگه دارد. حتی اگر این صفحات را رتبهبندی کند و مردم روی آن کلیک کنند، اغلب کاربران از محتوای شما استفاده نمیکنند.
با استفاده از این سایت میتوانید چک کنید که سایت شما با موبایل سازگار است یا خیر.
سرعت سایت
این ابزار به شما سرعت بارگذاری صفحه را نمایش میدهد که یکی از فاکتورهای مهم رتبهبندی محسوب میشود. همواره باید بهخاطر داشته باشید که هدف گوگل، رضایت کاربران است و بارگذاری طولانی مدتِ صفحه ممکن است باعث عدم رضایت کاربران شود. سرعت سایت خود را با این ابزار بسنجید.
با یک سئوکار خوب می توانید سایت خود را به راحتی سئو کنید.